Forums  
  Discussion  
    Tim's Web Quiz  
    Tim's Web Puzzles  
  Polls - Freshwater  
  Polls - Saltwater  
   





 

Go Back   Tropical Fish Forum . Net > General Aquarium Care > Plants

Plants Questions and comments about freshwater plants

 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old ,
Pwat's Avatar
Pwat Pwat is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Maryland
Posts: 328
Default Plants aren't working well...

My plants lately haven't been working well. Well not "working" but not growing and always dying in my tanks. I have a few theories but the main one is that i'm not doing something right with my lighting (i leave it on for around 6 hours almost everyday). My plants just die and the leaves fall off and they don't grow.

I don't know what to do, so is there a plant that doesn't need too much maitnence? I always want to have at least one live plant in my tanks, because i know it helps with the water's chemistry and controlling algae. Is it possible that i might need to get some plant food? This hasn't happened before until now, before the leaves grew.
__________________
10 gallon: Female Cambodian Betta, 2 cories
20 gallon: planning to put some livebearers
Outside Pond: empty for the winter
"Speak your mind, even if your voice shakes."
-Maggie Kuhn
  #2  
Old ,
Dano's Avatar
Dano Dano is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: Goose Creek SC USA
Posts: 1,892
Default Re: Plants aren't working well...

What kind of plants did you have? What is the wattage of the bulb in your hood? Have you been using a med with copper(malachite) and formilin or a snail/algae cure? What kind of gravel do you have?
  #3  
Old ,
Pwat's Avatar
Pwat Pwat is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Maryland
Posts: 328
Default Re: Plants aren't working well...

The plants were those Topfin ones, probably some type of ferns. I'm guessing low maitnence type. I did use a medicene but not in that tank, in my 20 gallon not the 10. My gravel is store bought, blue colored and not natural. I think my light is 25 watts but i haven't changed it since i got the tank which was in January of this year.
__________________
10 gallon: Female Cambodian Betta, 2 cories
20 gallon: planning to put some livebearers
Outside Pond: empty for the winter
"Speak your mind, even if your voice shakes."
-Maggie Kuhn
  #4  
Old ,
Dano's Avatar
Dano Dano is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: Goose Creek SC USA
Posts: 1,892
Default Re: Plants aren't working well...

I have never heard of Top Fin live plants only plastic. I hope the gravel is a medium without too many pieces bigger than 3/8 of an inch. Is it at least two inches deep? Look at the bulb in the hood to see if you can see the wattage printed on it. (is it a fluorescent bulb) A minimum of 1 watt per gallon will suffice for most plants.

Read the Plant topic at the top of the forum page and google aquarium plants to get an idea of some of the plants available. If you have a Petsmart near by, they usually have a fair selection of plants. look for small Sword Plants(6" high or so), Watersprite, Java Fern, Red Ludwigia. Look at the plants closely for good leaves and roots. Asian Ambula and Red Ludwigia will probably be cuttings or stems with no roots( no prob). The Ambula and Ludwigia will probably come in rubberbanded bunches( get only one bunch ea) Only get one each of any other plant you see. You are just beginning and too many plants may cause too much trouble. Stick with this selection for a while. Bright colored plants or ones with small leaves need lots of light, so not good for now. push roots and or stems into gravel in any arrangement that suits you. You can change it around later.

Wait a week to get fertilizers. Flourish will do for starts. Use as directed. Excess usage will get you a lovely green algae bloom! Read up things, think about what I have posted, and do it to it!!
  #5  
Old ,
anabolism anabolism is offline
Member
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 34
Default Re: Plants aren't working well...

This stuff here is supposed to be a great fertilizer for aquarium plants. It is to be mixed in with your gravel. Laterite it's called.
http://cgi.ebay.com/Pure-Laterite-Fo...2em118Q2el1247
  #6  
Old ,
Dano's Avatar
Dano Dano is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: Goose Creek SC USA
Posts: 1,892
Default Re: Plants aren't working well...

I wouldn't recommend the use this stuff or any of the other plant junk until you get more advanced in keeping plants. Many of these products bring in more factors than a newbie in the live plant world is prepared to deal with. The best way to approach plant keeping is to research methods and plant types before spending big bucks. Start slow and easy!
  #7  
Old ,
alan j t's Avatar
alan j t alan j t is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: reno nv
Posts: 151
Default Re: Plants aren't working well...

hi everyone
i've been doing planted tanks for about 2 years now
and the first 6 months was a real pain in the neck.
i listend to pet stores and all there feedback got me now where.
dano is right on the money do all the homework you can ,
online and on the forums ecspecially.
if ya gonna go planted ,do it right the first time.
start with low light plants.
buy some flourite or eco-complete
and buy the right light,i reccomend double bulb t-5 NO 20".
alot of fish nibble on plants,so you have to make sure your fish are plant safe.
say tomorrow you buy all the stuff you need,
you will still have issue with algea and plants not looking so hot.
but with the forums at your fingertips anything is possible
Dano sounds like he knows his stuff .
if a planted tank was so easy it wouldnt be fun.
ill tell you what "im hooked"


http://i290.photobucket.com/albums/l...of100_1557.jpg

http://i290.photobucket.com/albums/l...of100_1556.jpg

http://i290.photobucket.com/albums/l...t/100_1581.jpg

Last edited by alan j t : at .
  #8  
Old ,
anabolism anabolism is offline
Member
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 34
Default Re: Plants aren't working well...

I might try some of that flourite to go under my regular gravel. Expensive stuff so I'll go conservative with it.
  #9  
Old ,
alan j t's Avatar
alan j t alan j t is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: reno nv
Posts: 151
Default Re: Plants aren't working well...

i love this stuff
but before you add this to your tank
make sure you rinse the crap out of it
even after you rinse the flourite your tank will still be cloudy for a few days
instead of adding it under your gravel you could put it in pots and add plants
  #10  
Old ,
StormySkiez's Avatar
StormySkiez StormySkiez is offline
Senior Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: TN
Posts: 598
Default Re: Plants aren't working well...

Quote:
Originally Posted by alan j t View Post
......
if a planted tank was so easy it wouldnt be fun.
ill tell you what "im hooked"


http://i290.photobucket.com/albums/l...of100_1557.jpg


I love the looks of your plants. The plants and fish are Just lovely...

Pwat, Java fern and moss would be the easiest plants for you and for the tank set up how you have it right now. They survive well w/ very little light. They aren't the prettiest but they are a good starter plant and I think they look nice.
__________________
C:\Users\Kim\Pictures\Avatars & Sigs\TTF Sig1.jpg
55g - 2 green spotted puffers in brackish conditions
20g- 6 leopard danio,2 glofish danios,4 whiteskirt tetras,shrimp & neritas
10g- ramshorn & pond snails,3 neon tetras, cherry shrimp
10g- QT tank-empty
2.5- QT tank- nerita,amano,anacharis
TTF Album
TPF Gallery

Last edited by StormySkiez : at .
 


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT. The time now is .


Powered by vBulletin Version 3.6.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.